REKLAMA/Advertisement

Szwedzki naukowiec: Zjedz babcię, by walczyć z ociepleniem klimatu! Kanibalizm może być niezbędny dla ratowania świata

6618

Szwedzki naukowiec zasugerował, że może być konieczne zwrócenie się w stronę kanibalizmu i rozpoczęcie jedzenia mięsa ludzi, aby uratować planetę.

Magnus Söderlund jest ekonomistą i profesorem ekonomii biznesu na stołecznym Handelshögskolan i Stockholms forskningsinstitut. Prowadzi kursy z zakresu marketingu konsumenckiego i napisał kilka książek na ten temat. Dwie z nich zostały nazwane „marketingową książką roku w Szwecji”.

REKLAMA/Advertisement

Występując w szwedzkiej telewizji opowiadał o targach żywności poświęconych „jedzeniu przyszłości”, w których ostatnio brał udział. Zapowiedział, że poprowadzi seminaria na temat konieczności spożywania ludzkiego mięsa w celu powstrzymania zmian klimatu. Ekolodzy obwiniają bowiem rozbudowany przemysł przetwórstwa mięsnego i rolnictwo za dużą część tego, co według nich sprawia, iż dochodzi do globalnego ocieplenia.

Według Söderlunda potencjalnym rozwiązaniem byłoby tzw. rozwiązanie Soylent Green polegające na jedzeniu martwych ciał. ”Soylent Green” (Zielona pożywka) to film fantastycznonaukowy z 1973 r. wyreżyserowany przez Richarda Fleischera. Efekt cieplarniany spowodował podwyższenie temperatury, jedzenie zdrożało do zawrotnych cen. W odpowiedzi na ten problem firma Soylent stworzyła nowe jedzenie, zieloną pożywkę. Główny bohater, policjant, śledząc drogę ciała swojego przyjaciela, który poddał się eutanazji, trafia do przetwórni, która przerabia ciała zmarłych na “zieloną pożywkę”.

REKLAMA/Advertisement

Szwedzki ekonomista powiedział prowadzącemu program, że jedną z największych przeszkód dla tej propozycji będzie tabu związane ze zwłokami oraz fakt, że wielu postrzega to jako skalanie zmarłego. Söderlund przyznał również, że ludzie są „nieco konserwatywni”, jeśli chodzi o jedzenie rzeczy, do których nie są przyzwyczajeni, takich jak zwłoki.

REKLAMA/Advertisement

Pomijając nawet sam etyczny charakter kanibalizmu, jedzenie ludzkiego mięsa może być szkodliwe dla zdrowia. Zagrożenie powodują priony, wirusopodobne białka – wywołują one choroby z grupy zakaźnych encefalopatii gąbczastych.

za: tv4.se
samnytt.se