Czy w dzisiejszych czasach powrót do korzeni kulinarnych jest możliwy? [WIDEO]

Polacy chętnie podążają za różnymi trendami kulinarnymi. Jednym z nich jest powrót do tego, co jadano dawniej, do kuchni sprzed lat. Chociaż z różnych przyczyn przez długi okres była ona – niestety – zapomniana, od jakiegoś czasu próbujemy ją odtwarzać. Co ważne, potrawy przypominające te, w których smakowali się nasi przodkowie, możemy nie tylko zamawiać w restauracjach, lecz także przyrządzać samodzielnie.

Ponieważ nasza tradycja kulinarna została w pewnym stopniu zaniedbana, o tym, co i jak jadano kiedyś, większość z nas wie niewiele. Czasem powoduje to wszakże, że jesteśmy tej wiedzy ciekawi. Interesuje nas, jak smakowały oraz w jaki sposób były przygotowywane niegdysiejsze dania, i chcemy je próbować. Dlatego też zdarza się nam odwiedzać restauracje, w których są one serwowane, a niekiedy nawet robić coś według dawnej receptury samemu.

REKLAMA/Advertisement

Czy jest to jednak takie samo jedzenie, jakie jadali nasi przodkowie? Niezupełnie. Smak i wygląd dań zawsze będą się różniły, chociażby dlatego, że kiedyś inaczej wyglądała produkcja żywności i inna była technologia, którą wykorzystywano podczas gotowania.

REKLAMA/Advertisement

– Trzeba pamiętać, że inne temperatury panowały w piecach. Pieczono głównie w piecach opalanych drzewem. To zupełnie inna bajka niż dzisiejsze piece konwekcyjno-parowe – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Michał Bałazy, szef kuchni w restauracjach K1 Business Center.

REKLAMA/Advertisement

Nie można w tym miejscu nie wspomnieć również o różnicach w sposobach hodowli bydła i przechowywania mięsa, które mają przecież wpływ na jego strukturę oraz smak.

– Odtworzenie dawnej kuchni w teraźniejszości jest możliwe, ale na pewno nie w 100% – dokładnie tak samo, jak to było. Teraz kucharze raczej wolą interpretować na własny sposób, czyli wziąć recepturę i w jakiejś mierze ją dostosować do obecnych realiów, do obecnej estetyki – stwierdza Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu.

Oczywiście podczas interpretacji przepisu dobrze jest nie odejść od oryginału za daleko. Warto zachować tożsamość potrawy.

– Myślę, że ten oryginał zawsze zostanie w naszej głowie, bo jest to nasza inspiracja. A to, że zmieniamy w jakiś sposób tę recepturę, jest ciekawsze dla gości – uważa Małgorzata Marchewka, szefowa kuchni restauracji Folk Gospoda w Warszawie.

REKLAMA/Advertisement

Przepisy na dawne dania można znaleźć m.in. w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydanej przez MAKRO Polska.

dostarczył: infowire.pl