REKLAMA / Advertisement

REKLAMA / Advertisement

Polacy masowo marnują żywność. Coraz więcej naszych rodaków wyrzuca jedzenie.

194

Aż 42 proc. Polaków przyznaje, że czasem wyrzuca zakupioną żywność, a aż 35 proc. robi to kilka razy w miesiącu. Jak wynika z badań, które zostały przeprowadzone przez Federację Polskich Banków Żywności, najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny oraz warzywa.

Według tych badań, 42 proc. naszych rodaków mówi, że „zdarza się im wyrzucać żywność”. Z kolei 55 proc. ankietowanych odpowiedziało, że tego nie robią. Rośnie jednak liczba tych, którym to „się zdarza”; w 2016 roku robiło to 31 proc. badanych, w 2017 34 proc., a teraz liczba ta wzrosła do wspomnianych 42 proc.

REKLAMA / Advertisement

Najważniejszymi przyczynami wyrzucania jedzenia jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia oraz robienie zbyt dużych zakupów. Marek Borowski – prezes Federacji Polskich Banków Żywności podaje sposoby, które prowadzą do ograniczenia wyrzucania jedzenia:

– W Polsce rozwija się cały ruch foodsharingowy, czyli lodówek, które są ustawione w różnych miejscach w większych miastach. Można tam przynieść jedzenie, które się przygotowało. Osoby potrzebujące mogą to jedzenie zabrać. Można w takich punktach umieścić także jedzenie suche. My, jako Banki Żywności, musimy znać miejsce pochodzenia i zachować bezpieczeństwo żywności. Natomiast są organizacje zajmujące się bezdomnymi, świetlice, ośrodki, z którymi można się skontaktować i umówić, że dostarczy się posiłki dla osób, które tam przebywają – mówi Borowski.

Sondaż przeprowadzony został przez Instytut Kantar Millward Brown. Jego rezultaty zostały przedstawione w Dniu Żywności, w tym roku obchodzonym pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”.

REKLAMA / Advertisement

za: radiomaryja.pl

REKLAMA / Advertisement